E-handel

Vad är e- handel?

E-handel en typ av handel där säljare erbjuder varor och tjänster på Internet som köpare också kan köpa via Internet. Vanlig typ av e-handel är så kallade nätbutiker där köparen kan beställa och betala sin vara online genom olika former av betalningslösningar. exempelvis via Paypal, Swish, kreditkort eller faktura. En annan vanligt förekommande typ av e-handel är så kallad nätauktion där köpare kan lägga bud på en vara. När auktionen avslutas så säljes varan till den köpare som lämnat det högsta budet.

E-handeln har växt enormt i Sverige under de senaste 10-15 åren då den har flera fördelar jämfört med ordinarie handel i butik. För att nämna några så är priserna ofta generellt lägre då säljaren inte behöver ha en traditionell butik utan endast behöver ett varulager. En annan fördel med e-handel jämfört med en ordinarie butik är att e-handelslösningar är öppna dygnet runt.

En eventuell nackdel är att många köpare känner sig något mer trygga då de besöker en fysisk butik där de kan se och prova varan. Ytterligare utmaning med e-handeln jämfört med fysisk butik är den ökade risken för olika former av bedrägerier på Internet, där leverans av varan kan utebli eller risken för otilbörlig hantering av kreditkortsuppgifter.

Gå tillbaka till ordlista